24. 11. 2021.

Domovino, sretan ti rođendan


25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

    25. novembar je historijski veoma značajan datum jer je 1943. godine, prije 78. godina,  održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog  oslobođenja Bosne i Hercegovine ) u Mrkonjić-Gradu.

Donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine koju je izgubila prethodnih  godina.

Narodi Bosne i Hercegovine, Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili su se za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaraciju o jednakim pravima građana.

Potvrđene su njene historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne  Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu potvrđena je odluka da je Bosna i Hercegovine definisana kao jedinstvena, ravnopravna i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

    Postojanje jedne države temelji se prema na jednoj od osnova identiteta, a to je jezik. Jezik je stub državnosti svake zemlje te je on osnova za naciju i postojanje jednog naroda.

    Sredinom 10. stoljeća prvi put se spominje Bosna kao malo područje uz gornji tok rijeke Bosne. Prema nazivu rijeke i zemlje i jezik je dobio ime - bosanski.

Bosanski jezik spada u južnoslavenske jezike. Bosanski jezik je u upotrebi na području BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije itd.

Danas, bosanski jezik je nacionalni standardni jezik Bošnjaka u BiH uz srpski i hrvatski, u Crnoj Gori jedan od službenih, a regionalni, odnosno priznati manjinski jezik u Srbiji (Sandžak), Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu. Zasnovan je se na novoštokavsko-ijekavskom govoru.

Pisma bosanskog jezika su latinica i ćirilica.

U prošlosti su se koristila pisma: glagoljica, bosančica i arebica. 

Nauka koja se bavi bosanskim jezikom naziva se bosnistika.

U nastavku pogledajte šta naši učenici kažu šta je za njih domovina.




       


                                                                                                                          

by Medina Hačimić i Sajra Kaniža

Nema komentara:

Objavi komentar