04. 12. 2021.

Abdurezak Hivzi Bjelevac "Pod drugim suncem"

 

Abdurezak Hivzi Bjelevac rođen je u Mostaru 8. juna 1886. godine.

Bio je književnik, prevodilac i novinar.

Školovao se u Mostaru gdje završava trgovačku školu, te u Carigradu gdje ide u srednju školu od 1902. do 1906. godine. Radio je kao knjigovođa i službenik u mnogim mjestima u BiH.

Početkom 1930-tih seli se u Beograd.

Penzionisan je 1937. godine, a živio je u Zagrebu od 1941. godine gdje je došao nakon što je protjeran iz Beograda kao Hrvat islamske vjere.

Umro je 1972. godine. Njegova djela su:

- Sličice i profili;

- Pod drugim suncem;

- Ana Zolotti;

- Muhamed;

- Na kraju;

- Rene Logotetides;

- Aprilske kiše;

- Carica Azher;

- Minka;

- Melika i dr.

Roman "Pod drugim suncem"

Sam naziv romana "Pod drugim suncem" asocira na život izvan rodnog kraja, izvan svog "sunca" koje nas grije. Predstavlja upitnik života, ostati u svom rodnom kraju, ili otići u daleki svijet.

Pod drugim suncem roman je  pun romantike i ljubavne drame kakav ranije nije bio napisan u književnosti Bošnjaka Bosne i Hercegovine. Dio romana, i to kraći, vezan je za Bosnu, Travnik, Vitez. Odakle su braća Jahjapašići krenuli u svijet – Hamdi-beg u Beč na studij medicine, da se jednog dana vrati i posluša savjet svoga oca, Muris da zauvijek napusti tlo svojih djedova, svoja brda, polja, livade, rijeku Lašvu koja mu je bila kao svaka rijeka, ni ljepša ni milija od drugih. Potom autor u život glavnog junaka romana uvodi dvije djevojke različitog teperamenta, obrazovanja i psihologije. Jedna djevojka je islamske vjeroispovijesti, a druga je Grkinja. Razlika između njih je što djevojka koja je Grkinja je neovisna i emancipovana žena, dok je druga žena više tradicionalna.

"Ljubav je nešto što nas pokreće, što nas tjera da činimo nezamislive stvari, ljubav je čudo."

"Ne dopustite nikada sebi da dođete u situaciju da se nalazite između "dvije vatre."

"Ja mislim na jednu rijeku sa mnogo pritočica, koja izvire iz mračne, prostrane i duboke šume i koja je tako bistra, da se može viditi kamenje kako na dnu blista. I ta rijeka nije isušena kao Cerdon i nije san, kao ona o kojoj govori Ezechiel, i nije je nemoguće pronaći kao one Hoskia, no i danas žubori i huji..."

by Seada Muminović

Nema komentara:

Objavi komentar