03. 11. 2020.

Fevzija Mostarac "Bulbulistan"

     


    Šejh Fevzi Mostarac (rođen između 1670. i 1677 – 1747.) je bošnjački književnik na orijentalnim jezicima.


    Pisao je poeziju i prozu na perzijskom i turskom jeziku, i jedini je bosanskohercegovački književnik koji je napisao samostalno mistično-didaktično književno djelo na perzijskom – Bulbulistan (Bašča slavuja). Obrazovan je na Galati u Istanbulu, u tekiji mevlevijskog tarikata i po završetku obrazovanja se vratio u Mostar, gdje je radio kao predavač perzijskog jezika i mesnevihân u Katedri za Mesnesviju, koju je stotinjak godina ranije utemeljio još jedan poznati Mostarac, Derviš-paša Bajezidagić, tada vrlo uspješni i utjecajni političar sa zavidnom karijerom u Porti u Istanbulu. Baš na tom položaju je odlučio upustiti se u pisanje paralele na šejh Sadijev Golestan, a rezultat te njegove odluke je knjiga Bulbulistan.


    Među sačuvanim djelima Fevzije Mostarca nalaze se Bulbulistan na perzijskom i dvadeset pjesama na turskom jeziku od kojih su tri o boju pred Banjalukom, četiri gazela, jedna rubaija, jedna elegija, jedan monadžat, devet religijskih pjesama. Dva primjerka Bulbulistana se danas nalaze u Sveučilišnoj knjižnici u Bratislavi. O Bulbulistanu su pisali: Safvet-beg Bašagić, Mehmed ef. Handžić, Milivoje Malić (Abdurahman Mirza). Iranista Džemal Ćehajić (1930 -1989.) je 1973. objavio prijevod Bulbulistana, sa značajnom uvodnom studijom.

    Najznačajnije djelo bošnjačke baštine na perzijskom jeziku je Bulbulistan Fevzije Mostarca. Napisan prije više od dva i po vijeka u raspjevanom i učenom Mostaru.

    Bulbulistan čitaocu donosi različite pouke vezane kako za vjerski tako i za svakodnevni život. Tu se nalaze stihovi koji nas upućuju da tražimo spas u znanju i izučavanju nauke, da vjerujemo u Boga i činjenje dobrih djela kao i stihovi koji se odnose na vlast.

 

"Daleko se drži od društva licemjera, jer postoji opasnost za čovjeka pravog puta. Ne dolazi izliv Božje milosti onome koji je oslabio pokornost svojim licemjerstvom. Palma pobožnosti suši se od licemjerstva, a suha grana ne donosi nikome ploda."


"Svako djelo što se čini zarad dragog Boga prati izliv pomoći Tvorca Milosnoga! Ako nešto činiš da bi hvaljen bio, svojom rukom pokvarenu robu si kupio! A kad dođe Dan što će pravdu dati, niko nikog upomoć neće moći zvati! Sve što činiš neka je za Božji rizaluk; šta ćeš dobit' ako ti podlac djeli hvalu?! Fevzi traži, o, Sultane i moj Gospodare, oprost vel'ki, milost silnu, drage milodare!"

by Anes i Emsar

Nema komentara:

Objavi komentar