10. 11. 2020.

Hasan Kafija Pruščak


    Hasan Kafija Pruščak rođen je 9. oktobra 1544. godine u Pruscu, općina Donji Vakuf, nadomak Travnika.

    Puno ime mu je bilo Hasan Kafi bin Turhan bin Davud bin Jakub ez-Zibi el-Akhisari el-Bosnevi. Kafija je njegovo književno ime, dok ez-Zibi (lokalitet u neposrednoj blizini današnjeg Bugojna), el-Akhisari (Pruščak) i el-Bosnevi (Bošnjak) predstavljaju oznake njegove zavičajne i etničke pripadnosti. 

   On je najpopularniji i najprevođeniji stvaralac iz naše književnosti na orijentalnim jezicima.

    Hasan Kafija Pruščak bio je jedan od najplodonosnijih bošnjačkih intelektualaca i jedan od najvećih bošnjačkih mislilaca. Jedini filozof svjetskog renomea kojeg je Bosna ikada dala.

    Početak školovanja vezan je za rodni grad, a kasnije za Carigrad. Tamo je učio za profesora. Radio je kao profesor i bavio se naučnim radom. Kasnije postao kadija. Poznat je i kod nas i u svijetu. 

    Njegovo najpoznatije djelo Temelji mudrosti o uređenju svijeta napisano je na arapskom jeziku i prevedeno je na mnoge jezike. 

    U djelu Temelji mudrosti o uređenju svijeta Pruščak govori o temeljima islamske politike i ukazuje na slabosti jednog globalnog carstva, koje se prostiralo na tri kontinenta, te daje prijedloge šta treba popraviti kako bi se carstvo očuvalo.


                                         

    Poznato je njegovo djelo Ogledalo za prinčeve - rasprava o vlasti, kao i spisak bošnjačkih učenih autora. Iz oblasti logike/filozofije, Pruščak je napisao dva, svjetski priznata i veoma poznata djela: Kafijin Kompendijum iz Logike i Komentar Kafijina Kompendijuma iz Logike (stručno obrađen komentar na prvo djelo).

    Jedno od njegovih najpoznatijih djela iz apologetike je Dženetske bašče - O Temeljima vjerovanja.

    U svom naučnom stvaralaštvu, Hasan Kafija Pruščak je napisao više djela i brošura iz akaida. 

    Ta djela su odigrala veliku ulogu u osvješćivanju muslimana u tadašnjoj Bosni i susjednim zemljama.

    Sultan ga je nagradio doživotnom titulom kadije i velikim novčanim darovima od kojih je Pruščak sagradio veći dio grada Prusca - Akhisara, između ostalog, džamiju, medresu i sudnicu koje su sačuvane do danas i spadaju u kulturnu baštinu BiH.

    Hasan Kafija Pruščak je jedini filozof svjetskog glasa kojeg je BiH ikada dala.

 




by Eldin Džekić


1 komentar: