23. 04. 2021.

Svjetski dan knjige: Upoznajmo 5 biblioteka u Bosni i Hercegovini

 

Srednja stručna škola Bugojno

       Svake godine, 23. aprila, obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ovaj datum je simboličan u svjetskoj književnosti jer su tog dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

   UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promovisati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

    UNESCO ima i druge programe vezane za knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela program na području prevođenja, a jedan od glavnih dijelova tog programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promovišu međusobno razumijevanje zasnovano na poštovanju drugih naroda i kultura.

    Odlučili smo upoznati vas s nekoliko biblioteka u Bosni i Hercegovini koje predstavljaju prave riznice znanja i koje zaista vrijedi posjetiti.


1. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine predstavlja najznačajniju javnu biblioteku u Bosni i Hercegovini. Do augusta 1992. godine bila je smještena u Vijećnici, a nakon što je Vijećnica zapaljena, izmještena je u zgradu kasarne Maršal Tito, današnji Kampus Univerziteta u Sarajevu.


2. Gazi Husrev-begova biblioteka je nastarija biblioteka u Bosni i Hercegovini. Gazi Husrev-begova biblioteka datira otkad i njegova medresa, tj. od 1537. godine kada je uprava Gazi Husrev-begova vakufa za potrebe Biblioteke dogradila je jednu veću prostoriju uz Begovu džamiju, ispod munare. Tu je bila smještena do 1935. godine kada je, zbog povećanja knjižnog fonda, preseljena u prostorije ispred Careve džamije, gdje je ostala do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.



  
 3. Biblioteka Filozofskog fakultetaCentralna biblioteka Filozofskog fakulteta osniva se odmah nakon osnivanja Fakulteta 1950. godine. Tokom 1960-ih godina dolazi do razdvajanja knjižnog fonda prema postojećim studijskim grupama i osnivanja odsječkih (seminarskih) biblioteka. Ponovnim spajanjem knjižnih fondova 12 seminarskih biblioteka i njihovim preseljenjem u zajednički prostor 1978. godine nastaje Biblioteka Filozofskog fakulteta.


4. Biblioteka Sarajeva ima 16 pozajmnih odjeljenja na području Kantona Sarajevo, u okviru kojih su još i Centralna čitaonica, Dječija čitaonica, Njemačka čitaonica i Američki kutak. Biblioteka posjeduje vrijedne kolekcije knjiga, od kojih se neke ubrajaju u spomenike kulture. Kao posebni fondovi izdvajaju se Zavičajna, Sarajevska i Spomenička zbirka, fond strane knjige, multimedijalna građa, te zbirke edukacionih sredstava za najmlađe.


5. Biblioteka Bošnjačkog instituta predstavlja jedinstveni primjer kulturne tradicije Bosne i Hercegovine. Dugogodišnje prikupljanje i klasificiranje građe Adila Zulfikarpašića i supruge Tatjane Zulfikarpašić rezultiralo je bogatom kolekcijom koja danas ima posebnu vrijednost i trajni pečat u afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i civilizacije.


    Ove biblioteke potvrđuju činjenicu da je u tradiciji naroda Bosne i Hercegovine da cijeni knjigu i znanje, učene ljude i da takve vrijednosti promovišu tokom svoje burne historije.
Za kraj vam donosimo dva citata velikih književnika o vrijednosti knjige. Čitajmo i ne dozvolimo da se ugasi plamen znanja u nama. 

„Dobra knjiga je događaj u mom životu.” – Stendhal
„Jednog sam dana pročitao knjigu i cijeli mi se život promijenio.” – Orhan Pamuk


Čitanjem obilježimo Svjetski dan knjige!

by ekipa iz IIa

1 komentar: